Αργότερα, στην μυκηναϊκή εποχή, οι λαοί εξέλιξαν την δημιουργία κοσμημάτων χρησιμοποιώντας άλλα υλικά όπως χρυσό, αργυρό, ξύλο κ μόλυβδο αφήνοντας πίσω τους πλήθος κοσμημάτων.
Εκτός όμως από την εξέλιξη στα υλικά που χρησιμοποιούσαν, εξελίχθηκαν και στα σχέδια των κοσμημάτων. Επένδυσαν το ξύλο με χρυσό, κ τα στόλιζαν εκτός από πέτρες και με διάφορες παραστάσεις επάνω τους!
Οι αρχαίοι Έλληνες μετά εκτός από τα κοσμήματα καθιέρωσαν να στολίζονται κ σε κάποιες ιδιαίτερες περιστάσεις, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν μέσα στην απλότητά τους. Τέτοιες περιστάσεις ήταν για παράδειγμα οι ολυμπιακοί αγώνες όπου ο νικητής φορούσε κλαδί ελιάς, οι διονυσιακές γιορτες που εκεί φορούσε κλαδί από κισσό, οι θρησκευτικές τελετές που φορούσαν φύλλα δρυός, οι τελετές πένθους που φορούσαν γιρλάντες από πετροσέλινο κ στα συμπόσια που οι άντρες εκεί φορούσαν ανθοστέφανα από φρέσκα λουλούδια. Από τις ανώτερες τάξεις φυσικά δεν έλειπε ο πλούτος του χρυσού, αφού στο κεφάλι τους υπήρχαν χρυσές ταινίες και στεφάνια από πολύτιμες πέτρες, φόραγαν επίσης χρυσές καρφίτσες, δαχτυλίδια και χρυσούς κρίκους κατασκευασμένα όλα στο χέρι!!
Τα χρυσά κοσμήματα δεν έλειπαν βέβαια κ από την ρωμαϊκή εποχή, αφού οι ρωμαίες γυναίκες είχαν απαραίτητα στολισμένα μαλλιά, σκουλαρίκια, κολιέ, δαχτυλίδια, βραχιόλια αλλά κ κρίκους στα μπράτσα κ στους αστραγάλους τους. Τοσο οι γυναίκες όσο κ οι άντρες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είχαν απαραίτητο στολισμό από κοσμήματα επάνω τους εκτός από τα ενδύματά τους για να ολοκληρώσουν την εμφάνισή τους! Τα κοσμήματά τους ήταν κυρίως από χρυσό αλλά κ ασήμι γεμάτα με πολύτιμες πέτρες όπως ρουμπίνια, σμαράγδια, μαργαριτάρια κ διαμάντια όπου τις τοποθετούσαν εκτός από τα κοσμήματα τους και τα ρούχα τους ή στα παπούτσια τους!!