Χρυσή Λίρα Αγγλίας 2005

Ένα από τα πιο πολύτιμα μέταλλα που υπάρχουν στις μέρες μας είναι ο χρυσός του οποίου η ιστορία ξεκινά από την αρχαιότητα.

Από την αρχαία Ελλάδα ο χρυσός πήρε την πιο σημαντική θέση στη ζωή των ανθρώπων καθώς αποτελούσε ένδειξη πλούτου, εξουσίας κ δύναμης!

Η αξία του χρυσού ήταν τόσο μεγάλη που επηρέαζε την οικονομία των κρατών κ πολλές φορές γινόταν κ αιτία πολέμου μεταξύ των λαών. Πολλοί ηγεμόνες αρχαίων ελληνικών πόλεων στήριζαν την εξουσία κ τη δύναμή τους στην εκμετάλλευση του χρυσού, αφού είναι ένα μέταλλο που δεν αλλοιώνεται στο χρόνο κ δεν χάνει την αξία του!

Εκτός όμως από τους αρχαίους Έλληνες, μεγάλη έμφαση στον χρυσό έδωσαν κ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι όπου χρησιμοποιούσαν τον χρυσό κυρίως στην κοσμηματοποιΐα. Έφτιαχναν κοσμήματα από χρυσό κ πολύτιμα πετράδια κ πάνω τους ζωγράφιζαν διάφορες εικόνες-παραστάσεις.

Στις Αιγύπτιες δεν αρκούσε μόνο η πολυτελή ενδυμασία τους από ακριβά υφάσματα καλής ποιότητας. Για την εμφάνισή τους φορούσαν κ πολλά χρυσά κοσμήματα όπως βραχιόλια, περιδέραια, δαχτυλίδια, διαδήματα ακόμα κ τους αστραγάλους τους, τους στόλιζαν με διάφορους χαλκάδες.

Επίσης σύμβολο της δυναστείας των Φαραώ ήταν το ιερό φίδι που ήταν τοποθετημένο πάνω σε μια άσπρη κορόνα που την φορούσαν στο κεφάλι τους.

Τα χρυσά κοσμήματα όμως δεν ήταν μόνο για τις γυναίκες αλλά φορούσαν κ οι άντρες κ μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα. Σε όλο το μήκος των χεριών κ των αστραγάλων τους φόραγαν βραχιόλια ακόμα κ οι κάλτσες τους ήταν κεντημένες με χρυσό, ασήμι, χαλκό κ μπρούτζο.

Τα δαχτυλίδια κ τα περιδέραιά τους ήταν διακοσμημένα με μορφές θεών ή τον ιερό κάνθαρο (σκαραβαίο), ο οποίος ήταν σύμβολο της αθανασίας. Στα αυτιά τους φόραγαν πολύ μεγάλα σκουλαρίκια κ παραστάσεις.

Όλα τα κοσμήματά τους ήταν χειροποίητα κ κατασκευασμένα από χρυσό, ασήμι ή χαλκό κ είχαν πάνω τους διάφορες πολύτιμες κ ημιπολύτιμες πέτρες κ χάνδρες από σμαράγδια, μαργαριτάρια, κεχριμπάρι, αμέθυστο, κοράλλια κ.α.

Η τέχνη τους αυτή στην κατασκευή κοσμημάτων ήταν τόσο καλή που την μετέδωσαν κ σε άλλους ανατολικούς λαούς!!!

Κοινοποίηση

Καλέστε μας