Ο καταλύτης για αυτό το ράλι μπορεί να εντοπιστεί στην πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.Αυτή η αυξημένη κατάσταση συναγερμού έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ωθώντας τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο σε παραδοσιακά ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο Χρυσός.
«Οι τιμές του χρυσού ανεβαίνουν ξανά , καθώς περισσότεροι επενδυτές τον βλέπουν ως καλύτερη αντιστάθμιση έναντι του γεωπολιτικού κινδύνου από τα κρατικά ομόλογα λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ».
Η άνοδος των τιμών του χρυσού συνοδεύτηκε από ένα αξιοσημείωτο ράλι του ασημιού, το οποίο διαπραγματεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αποδοθεί στη στενή συσχέτιση του πολύτιμου μετάλλου με τον χρυσό, καθώς και στις βιομηχανικές του εφαρμογές, που το καθιστούν πολύτιμο εμπόρευμα σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.
Πέρα από τις άμεσες γεωπολιτικές εντάσεις, αρκετοί άλλοι παράγοντες έχουν συμβάλει στην ισχύ της αγοράς των πολύτιμων μετάλλων. Οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, αυξάνουν ενεργά τα αποθέματά τους σε χρυσό, αναγνωρίζοντας τη διαρκή αξία του μετάλλου ως αποθήκη πλούτου και αντιστάθμιση έναντι των συναλλαγματικών διακυμάνσεων. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία ενίσχυσε περαιτέρω τις ανησυχίες για την παγκόσμια σταθερότητα, ωθώντας τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια.
Ενώ οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve έχουν εισαγάγει κάποια αβεβαιότητα, με τους εμπόρους να παρακολουθούν στενά τις πιθανότητες για μειώσεις επιτοκίων το 2024, η σταθερή ισχύς των στοιχείων για τον πληθωρισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει θολώσει τις προοπτικές. Αυτή η ασάφεια ενίσχυσε μόνο την ελκυστικότητα του Χρυσού ως αξιόπιστης επένδυσης σε περιόδους ταραχών.