Η ταξινόμηση των συγκεκριμένων μετάλλων που θεωρούνται σπάνια και έχουν μεγαλύτερη οικονομική αξία σε σύγκριση με άλλα μέταλλα. Υπάρχουν διάφορα πολύτιμα μέταλλα που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια, αλλά ο χρυσός είναι η μεγαλύτερη αγορά. Ο χρυσός έχει ένα βιομηχανικό εξάρτημα επειδή είναι λιγότερο αντιδραστικό, καλός αγωγός, εξαιρετικά ελατός και δεν αναλώνεται με το χρόνο . Ο χρυσός μερικές φορές αναφέρεται ως νομισματικό μέταλλο και έχει ιστορικές χρήσεις ως νόμισμα και θεωρείται ως αποθήκη αξίας.
ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜE ΜΕ ΤΟ SPOT GOLD;
Η τιμή του χρυσού spot αναφέρεται στην τιμή του χρυσού για άμεση παράδοση. Οι συναλλαγές για νομίσματα χρυσού σχεδόν πάντα τιμολογούνται χρησιμοποιώντας την τιμή spot ως βάση. Η αγορά spot χρυσού διαπραγματεύεται πολύ κοντά στις 24 ώρες την ημέρα, καθώς υπάρχει σχεδόν πάντα μια τοποθεσία κάπου στον κόσμο που δέχεται ενεργά παραγγελίες για συναλλαγές χρυσού. Σε διάφορες πόλεις του κόσμου λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας. Για τις υψηλές και τις χαμηλές τιμές, δείχνουμε τη χαμηλότερη προσφορά και την υψηλότερη ζήτηση της ημέρας.
ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΟΥ – ΑΓΟΡΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ
Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού τα οποία συμφωνούν να αγοράσουν ή να πουλήσουν χρυσό σε μια συγκεκριμένη τιμή σε μια καθορισμένη μελλοντική ημερομηνία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού χρησιμοποιούνται τόσο ως τρόπος για τους παραγωγούς χρυσού και τους διαπραγματευτές να αντισταθμίσουν τα προϊόντα τους από τις διακυμάνσεις στην αγορά, όσο και ως τρόπος για τους κερδοσκόπους να κερδίσουν χρήματα από αυτές τις ίδιες κινήσεις στην αγορά.
Ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης πολύτιμων μετάλλων είναι μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για την παράδοση ενός μετάλλου στο μέλλον σε μια συμφωνημένη τιμή. Τα συμβόλαια τυποποιούνται με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ως προς την ποσότητα, την ποιότητα, τον χρόνο και τον τόπο παράδοσης. Μόνο η τιμή είναι μεταβλητή.
ΤΙΜΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΡΥΣΟΥ
Συνήθως υπάρχει διαφορά μεταξύ της τιμής spot του χρυσού και της μελλοντικής τιμής. Η μελλοντική τιμή, την οποία εμφανίζουμε επίσης σε αυτήν τη σελίδα, χρησιμοποιείται για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και αντιπροσωπεύει την τιμή που πρέπει να καταβληθεί κατά την ημερομηνία παράδοσης χρυσού στο μέλλον. Σε κανονικές αγορές, η προθεσμιακή τιμή για τον χρυσό είναι υψηλότερη από την τιμή spot. Η διαφορά καθορίζεται από τον αριθμό των ημερών μέχρι την ημερομηνία της σύμβασης παράδοσης, τα ισχύοντα επιτόκια και την ισχύ της ζήτησης της αγοράς για άμεση φυσική παράδοση. Η διαφορά μεταξύ της τιμής spot και της μελλοντικής τιμής, όταν εκφράζεται ως ετήσιο ποσοστό είναι γνωστή ως «προθεσμιακό επιτόκιο»..
ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτή είναι η μεταβολή στην τιμή του μετάλλου από το προηγούμενο κλείσιμο, που δεν είναι απαραίτητα την προηγούμενη μέρα. Καθημερινές από τις 6:00 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης έως τα μεσάνυχτα, το προηγούμενο κλείσιμο είναι από την τρέχουσα ημέρα.
Να γιατί: Η ώρα που η αγορά χρυσού σταματά τις διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη τις καθημερινές είναι για περίοδο 60 λεπτών, από τις 5:00 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης έως τις 6:00 μ.μ. Χρησιμοποιούμε την τελευταία προσφορά στις 5:00 μ.μ. ως το κλείσιμο της συγκεκριμένης ημέρας.
Η αλλαγή είναι πάντα η διαφορά μεταξύ της τρέχουσας τιμής και της τιμής στις 5:00 μ.μ. Για παράδειγμα: Ο χρυσός διαπραγματεύτηκε τελευταία φορά στα 1.200 $ στις 5:00 μ.μ. στις 17 Ιανουαρίου. Εάν είναι 17 Ιανουαρίου στις 6:30 μ.μ. και η τιμή είναι 1.202 $, θα δείξουμε μια μεταβολή +2,00. Εάν είναι 18 Ιανουαρίου στις 5:00 μ.μ. και ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1.225 $, τότε θα εμφανίζαμε μεταβολή +25,00 εκείνη τη στιγμή
ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτή είναι η μεταβολή στην τιμή του μετάλλου από την τιμή στο τέλος της προηγούμενης συνεδρίασης. Επί του παρόντος, η ώρα κλεισίματος της καθημερινής είναι στις 2:00 μ.μ. ανατολική ώρα.
ΑΛΛΑΓΗ 30 ΗΜΕΡΩΝ
1 ΕΤΟΣ CHG (ΑΛΛΑΓΗ 1 ΕΤΟΣ)
Αυτή είναι η μεταβολή στην τιμή του μετάλλου από πριν από ένα χρόνο σήμερα, σε αντίθεση με το προηγούμενο κλείσιμο..
ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΟΥ LIVE SPOT;
Κάθε αγορά πολύτιμων μετάλλων έχει μια αντίστοιχη τιμή αναφοράς που καθορίζεται σε καθημερινή βάση. Αυτά τα κριτήρια αναφοράς χρησιμοποιούνται κυρίως για εμπορικές συμβάσεις και συμφωνίες παραγωγών. Αυτοί οι δείκτες αναφοράς υπολογίζονται εν μέρει από τη συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά spot.
Η τιμή spot καθορίζεται από τη συναλλακτική δραστηριότητα σε αποκεντρωμένες αγορές εξωχρηματιστηριακών (OTC). Η εξωχρηματιστηριακή αγορά δεν είναι επίσημη ανταλλαγή και οι τιμές διαπραγματεύονται απευθείας μεταξύ των συμμετεχόντων με το μεγαλύτερο μέρος της συναλλαγής να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.
Αν και αυτά δεν υπόκεινται σε ρύθμιση, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ενεργώντας ως διαπραγματευτές αγοράς, παρέχοντας μια τιμή προσφοράς και ζήτησης στην αγορά spot.
ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ – ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ;
Ο χρυσός, στην πραγματικότητα διαπραγματεύεται 23 ώρες την ημέρα από Κυριακή έως Παρασκευή. Οι περισσότερες εξωχρηματιστηριακές αγορές αλληλοεπικαλύπτονται. Υπάρχει μια περίοδος μιας ώρας μεταξύ 5 μ.μ. και 6 μ.μ. ανατολική ώρα, όπου καμία αγορά δεν διαπραγματεύεται ενεργά. Ωστόσο, παρά το κλείσιμο μιας ώρας, επειδή το spot διαπραγματεύεται σε εξωχρηματιστηριακές αγορές, δεν υπάρχουν επίσημες τιμές ανοίγματος ή κλεισίματος.
Για μεγαλύτερες συναλλαγές, οι περισσότεροι έμποροι πολύτιμων μετάλλων θα χρησιμοποιήσουν μια τιμή αναφοράς που λαμβάνεται σε συγκεκριμένες περιόδους κατά τη διάρκεια της ημέρας διαπραγμάτευσης.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙΜΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ;
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙΜΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ;
Η τιμή ζήτησης είναι η χαμηλότερη τιμή που κάποιος είναι διατεθειμένος να πουλήσει μια ουγγιά χρυσού.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ SPREAD ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΑΝΑ ΟΓΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ;
Το spread είναι η διαφορά τιμής μεταξύ της τιμής προσφοράς και της τιμής ζήτησης. Τόσο ο χρυσός όσο και το ασήμι είναι αγορές αρκετά ρευστοποιήσιμες, επομένως οι έμποροι μπορούν να περιμένουν να δουν μια αρκετά στενή διαφορά σε αυτές τις αγορές. Ωστόσο, άλλα πολύτιμα μέταλλα ενδέχεται να έχουν ευρύτερες διαφορές, αντανακλώντας μια πιο μη ρευστοποιήσιμη αγορά.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΥΣΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ;
Επειδή δεν υπάρχει επίσημη τιμή κλεισίματος ή ανοίγματος για το χρυσό ή το ασήμι, οι συμμετέχοντες στην αγορά βασίζονται σε τιμές αναφοράς, που καθορίζονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας από διαφορετικούς οργανισμούς. Αυτά τα σημεία αναφοράς αναφέρονται επίσης ως σταθεροποιήσεις.
Η London Bullion Market Association (LBMA) είναι ο κορυφαίος οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση των σημείων αναφοράς για όλα τα πολύτιμα μέταλλα. Η τιμή LBMA Gold Price, η LBMA Silver Price και η LBMA PGM Price είναι τα ευρέως αποδεκτά σημεία αναφοράς στον χώρο των πολύτιμων μετάλλων.
Η τιμή αναφοράς καθορίζεται δύο φορές την ημέρα σε ηλεκτρονική δημοπρασία μεταξύ των συμμετεχουσών τραπεζών με το LBMA, το οποίο διαχειρίζεται η ICE Benchmark Administration.
ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΥ
Για σχεδόν 100 χρόνια, η κύρια τιμή αναφοράς χρυσού ορίστηκε από το London Gold Fix. Η τιμή καθορίστηκε σε κλειστή φυσική δημοπρασία μεταξύ των τραπεζών χρυσού. Η τιμή καθορίζεται αφού οι περισσότερες εντολές αγοράς αντιστοιχούν στις περισσότερες εντολές πώλησης.
Αυτές οι δημοπρασίες θα πραγματοποιούνταν δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία το απόγευμα στο Λονδίνο της Αγγλίας.
Ωστόσο, το London Gold Fix έκλεισε το 2015 και η ευθύνη για τη διατήρηση της διαδικασίας έπεσε στην LBMA, η οποία δημιούργησε την LBMA Gold Price τον Μάρτιο του 2015. Η ένωση μετατόπισε τον μηχανισμό αντιστοίχισης τιμών από μια φυσική δημοπρασία σε μια ανοιχτή ηλεκτρονική δημοπρασία μεταξύ της μέλη.
Το σημείο αναφοράς εξακολουθεί να ορίζεται δύο φορές την ημέρα στις 10:30 π.μ. και στη συνέχεια στις 3 μ.μ. ώρα Λονδίνου.
Συμμετέχουν δεκατρείς τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Bank of China, Bank of Communications, China Construction Bank, Goldman Sachs International, HSBC Bank USA NA, ICBC Standard Bank, JP Morgan, Morgan Stanley, Société Générale, Standard Chartered, The Bank of Nova Scotia – ScotiaMocatta, The Toronto Dominion Bank και UBS.
ΣΑΝΓΚΑΗ ΦΙΞ
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΑΝΑ ΟΓΚΙΑ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;
Μία ουγγιά του χρυσού είναι η ίδια σε όλο τον κόσμο και για μεγαλύτερες συναλλαγές συνήθως τιμολογούνται σε δολάρια ΗΠΑ καθώς αυτή είναι η πιο ενεργή αγορά. Ωστόσο, η αξία μιας ουγγιάς χρυσού μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη με βάση την αξία του νομίσματος ενός έθνους. Παραδοσιακά, τα νομίσματα που είναι ισχυρότερα από το δολάριο ΗΠΑ έχουν χαμηλότερη αξία χρυσού, τιμή όπου τα νομίσματα που είναι χαμηλότερα από το δολάριο ΗΠΑ έχουν υψηλότερες τιμές. Ενώ ο χρυσός διαπραγματεύεται ως επί το πλείστον σε ουγγιές ανά δολάριο ΗΠΑ, οι αγορές OTC σε άλλες χώρες προσφέρουν επίσης άλλες επιλογές βάρους.
Ο δείκτης Kitco Gold Index (KGX) είναι ένα αποκλειστικό χαρακτηριστικό που υπολογίζει τη σχετική αξία μιας ουγγιάς χρυσού αφαιρώντας τον αντίκτυπο της αξίας του δείκτη του δολαρίου ΗΠΑ. Ο δείκτης Kitco Gold Index είναι η τιμή του χρυσού που μετριέται όχι με όρους δολαρίων ΗΠΑ, αλλά με όρους του ίδιου σταθμισμένου καλαθιού νομισμάτων που καθορίζουν τον Δείκτη Δολαρίων ΗΠΑ®.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΖ, ΓΡΑΜΜΑ, ΚΙΛΟ, ΤΟΛΑ, (ΚΛΠ.);
Οι τιμές του χρυσού και των πιο πολύτιμων μετάλλων αναφέρονται σε ουγγιές τροίας. Ωστόσο, οι χώρες που έχουν υιοθετήσει το μετρικό σύστημα τιμολογούν τον χρυσό σε γραμμάρια, κιλά και τόνους.
- Γραμμάρια = 0,032151 ουγγιές τροίας
- Kg = 32,150747 ουγγιές τροίας
- Τόνοι = 32.150.7466 ουγγιές τροίας
- Tael* = 1,203370 ουγγιές τροίας
- Tola = 0,374878 ουγγιά τροίας
*Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο τα κιλά και τα γραμμάρια, το Tael είναι μια μέτρηση βάρους στην Κίνα. Το tola είναι μια μέτρηση βάρους στη Νότια Ασία.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΙΑΣ ΟΥΓΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΟΥΓΓΙΑΣ ΤΡΟΙΑΣ ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΑΖΕΤΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ;
Η ουγγιά Τροίας χρησιμοποιείται ειδικά για τη ζύγιση και την τιμολόγηση των πολύτιμων μετάλλων και η χρήση της χρονολογείται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όταν τα νομίσματα αποτιμώνται σε βάρος. Η διαδικασία μεταφέρθηκε στη Βρετανική Αυτοκρατορία όπου μια λίρα στερλίνα άξιζε μια Τροϊκή λίρα αργύρου.
Το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ υιοθέτησε το σύστημα της ουγγιάς Τροίας το 1828.
Μια ουγγιά Τροίας είναι περίπου ελαφρώς βαρύτερη από μια αυτοκρατορική ουγγιά κατά περίπου 10%. Μια αυτοκρατορική ουγγιά ισούται με 28,35 γραμμάρια, ενώ μια ουγγιά Τροίας ισούται με 31,1 γραμμάρια.
ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΔΟΛΑΡΙΑ Η.Π.Α.;
Ενώ μπορείτε να αγοράσετε χρυσό σε οποιοδήποτε νόμισμα στον κόσμο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι τελικά όλα βασίζονται στην αξία του δολαρίου ΗΠΑ. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και μία από τις πιο σταθερές, το δολάριο έχει γίνει αποθεματικό νόμισμα, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρείται σε σημαντικές ποσότητες από άλλες κυβερνήσεις και μεγάλα ιδρύματα. Τα αποθεματικά νομίσματα χρησιμοποιούνται για τον διακανονισμό διεθνών συναλλαγών. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, το δολάριο ΗΠΑ είναι το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα σε όλο τον κόσμο.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΑΣΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ;
Ο λόγος που οι τιμές του χρυσού και του ασημιού ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό συνοψίζεται σε ένα απλό γεγονός: τη σπανιότητα. Όσο μικρότερη είναι η προσφορά ενός μετάλλου, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή. Ως εκ τούτου, οι τιμές του χρυσού τείνουν να είναι πολύ υψηλότερες από τις τιμές του ασημιού, επειδή είναι πολύ πιο δύσκολο να αποκτηθούν. Ο λόγος που η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη για το ασήμι είναι επειδή είναι ένα πιο εύκολο μέταλλο στην εξόρυξη και συχνά εξορύσσεται ως υποπροϊόν για την εξόρυξη άλλων μετάλλων. Η μέση εμφάνιση χρυσού σε πυριγενή πετρώματα είναι 0,004 μέρη ανά εκατομμύριο. Το ασήμι εμφανίζεται με ρυθμό 0,07 μέρη ανά εκατομμύριο.
ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ
Η εξόρυξη χρυσού αναφέρεται στη διαδικασία εξόρυξης χρυσού από το έδαφος. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την εξαγωγή χρυσού από το έδαφος, όπως η εξόρυξη με πλαστικό, το panning, το sluicing, η βυθοκόρηση, η εξόρυξη σκληρών πετρωμάτων και η εξόρυξη υποπροϊόντων. Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία από την οποία ξεκίνησε η εξόρυξη χρυσού, ορισμένα ευρήματα δείχνουν ότι θα μπορούσε να χρονολογείται τουλάχιστον πριν από 7000 χρόνια.
Αυτήν τη στιγμή, η Barrick Gold, η Goldcorp, η Newmont Mining, η Newcrest Mining και η AngloGold Ashanti συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών εξόρυξης χρυσού παγκοσμίως βάσει κεφαλαιοποίησης αγοράς.
Οι κυρίαρχοι παραγωγοί χρυσού στον κόσμο περιλαμβάνουν τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, την Κίνα, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Περού και άλλες.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΥΣΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ LBMA;
Με έδρα το Λονδίνο, η London Bullion Market Association (LBMA) είναι μια διεθνής εμπορική ένωση, η οποία αντιπροσωπεύει τις αγορές πολύτιμων μετάλλων, όπως ο χρυσός, το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο. Δεν είναι ανταλλαγή. Τα σημερινά μέλη της περιλαμβάνουν 140 εταιρείες που αποτελούνται από διυλιστήρια, κατασκευαστές, εμπόρους κ.λπ. Η LBMA είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των τιμών αναφοράς για το χρυσό και το ασήμι καθώς και για τα PGM. Για τη βιομηχανία διύλισης, η LBMA είναι επίσης υπεύθυνη για τη δημοσίευση της λίστας καλής παράδοσης, η οποία είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως το πρότυπο αναφοράς για την ποιότητα των ράβδων χρυσού και αργύρου σε όλο τον κόσμο.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ GLD;
Το SPDR Gold Shares – ευρέως γνωστό ως GLD – είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο που υποστηρίζεται από χρυσό. Το οποίο διαχειρίζεται και διατίθεται στην αγορά από την State Street Global Advisors, αποτιμάται σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2016.
Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2004 και ήταν αρχικά εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με την ονομασία streetTRACKS Gold Shares. Το όνομά της άλλαξε σε SPDR Gold Shares τον Μάιο του 2008 και διαπραγματεύεται στο NYSE Arca από τον Δεκέμβριο του 2007. Επίσης, διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης και στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.
ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ;
Η κεντρική τράπεζα είναι μια εθνική τράπεζα που εφαρμόζει νομισματικές πολιτικές και εκδίδει νόμισμα για την αντίστοιχη χώρα της. Παρέχει επίσης χρηματοοικονομικές και τραπεζικές υπηρεσίες για το κυβερνητικό και εμπορικό τραπεζικό σύστημα της χώρας της. Αυτό σημαίνει ότι μια κεντρική τράπεζα μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα της προσφοράς χρήματος στη χώρα της για να τονώσει την οικονομία εάν χρειαστεί. Η Federal Reserve είναι η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η Ευρώπη έχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Άλλες κεντρικές τράπεζες περιλαμβάνουν την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Τράπεζα της Αγγλίας, τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, την Deutsche Bundesbank στη Γερμανία, για να αναφέρουμε μερικές. Οι κεντρικές τράπεζες είναι επίσης υπεύθυνες για τη διαχείριση των αποθεματικών της χώρας τους, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, τα οποία αποτελούνται από ξένα τραπεζογραμμάτια, καταθέσεις ξένων τραπεζών, γραμμάτια του εξωτερικού, βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους ξένους κρατικούς τίτλους.
ΤΙ ΚΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΧΡΥΣΟΥ;
Ενώ ο χρυσός είναι μία από τις κορυφαίες αγορές βασικών εμπορευμάτων, μόνο πίσω από το αργό πετρέλαιο, η τιμή του δεν αντικατοπτρίζει τα παραδοσιακά θεμελιώδη στοιχεία προσφοράς και ζήτησης. Η τιμή των περισσότερων εμπορευμάτων καθορίζεται συνήθως από τα επίπεδα αποθεμάτων και την αναμενόμενη ζήτηση. Οι τιμές αυξάνονται όταν τα αποθέματα είναι χαμηλά και η ζήτηση είναι υψηλή. Ωστόσο, οι τιμές του χρυσού επηρεάζονται περισσότερο από τα επιτόκια και τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι λόγω της εγγενούς αξίας του χρυσού, θεωρείται περισσότερο ως νόμισμα παρά ως εμπόρευμα, ένας από τους λόγους για τους οποίους ο χρυσός αναφέρεται ως νομισματικά μέταλλα. Ο χρυσός είναι πολύ αντιστρόφως συσχετισμένος με το δολάριο ΗΠΑ και τις αποδόσεις των ομολόγων. Όταν το δολάριο ΗΠΑ πέφτει μαζί με τα επιτόκια, ο χρυσός κάνει ράλι. Ο χρυσός καθοδηγείται περισσότερο από το συναίσθημα παρά από τα παραδοσιακά θεμελιώδη στοιχεία.
ΠΩΣ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ;
Η ποσοτική χαλάρωση είναι ένα εργαλείο νομισματικής πολιτικής που χρησιμοποιείται από τους κεντρικούς τραπεζίτες ως απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Το εργαλείο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία, αλλά έγινε ευρέως χρησιμοποιούμενος όρος – λογοπαίγνιο QE – αφού ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve Ben Bernanke εισήγαγε την ιδέα στις ΗΠΑ ως απάντηση στην πτώση της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers. Ο Bernanke αγόρασε επισφαλή χρέη από άλλες μεγάλες εμπορικές τράπεζες για να τις αποτρέψει από την αθέτηση υποχρεώσεων, αυξάνοντας ταυτόχρονα την προσφορά χρήματος. Έκτοτε, άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν εφαρμόσει αυτό το εργαλείο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Το QE ενέχει κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του πληθωρισμού, εάν δημιουργηθούν πάρα πολλά χρήματα για την αγορά περιουσιακών στοιχείων, ή μπορεί να αποτύχει εάν τα χρήματα που παρέχονται από τους κεντρικούς τραπεζίτες στις εμπορικές τράπεζες δεν ρέουν στις επιχειρήσεις ή στον μέσο καταναλωτή.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟ;
ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΡΩΤΑ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΩΣ ΝΟΜΙΣΜΑ;
Ο χρυσός έχει μακρά ιστορία ως νομισματικό μέταλλο και αποθήκευση αξίας. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στοιχεία ότι τα χρυσά νομίσματα κόπηκαν για πρώτη φορά με εντολή του βασιλιά Κροίσου της Λυδίας – τμήμα της σημερινής Τουρκίας, γύρω στο 550 π.Χ. Τα κομμάτια μετάλλου ήταν γνωστά ως «ηλεκτρόμ».
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΗΛΑ ΧΡΥΣΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ;
Κάθε μεγάλο νομισματοκοπείο παράγει τα δικά του νομίσματα χρυσού και είναι εξαιρετικά δημοφιλή για επενδυτές που θέλουν να κατέχουν φυσικό μέταλλο. Ενώ μόνο τα κυβερνητικά νομισματοκοπεία μπορούν να παράγουν χρυσά νομίσματα με νομισματική ονομαστική αξία. Ωστόσο, η ονομαστική αξία είναι πολύ χαμηλότερη από την εγγενή αξία ενός νομίσματος. Μαζί με τα κυβερνητικά νομισματοκοπεία, υπάρχει μια ποικιλία ιδιωτικών νομισματοκοπείων που παράγουν παρόμοια προϊόντα που αναφέρονται ως χρυσοί στρογγυλοί.
Από όλα τα κρατικά νομισματοκοπεία μόνο το χρυσό νόμισμα Krugerrand της Νότιας Αφρικής δεν έχει ονομαστική αξία και η αξία του βασίζεται πλήρως στην παγκόσμια τιμή χρυσού.
Εδώ είναι τα πέντε κορυφαία χρυσά νομίσματα που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή.
- Νοτιοαφρικανός Κρούγκεραντ
- Αμερικάνικος αετός
- Καναδικό φύλλο σφενδάμου
- Νομίσματα της Φιλαρμονικής της Βιέννης
- Κέρμα Βρετανικής Βρετανίας