Χρυσή Λίρα Αγγλίας 2005

Από παλαιοτάτων χρόνων, η ανάγκη του ανθρώπου για εμπόριο τον οδήγησε στο να ψάξει να βρει τρόπους που θα μπορούσε να μετρήσει τα προϊόντα που εμπορευόταν και έτσι να εξασφαλίσει το δίκαιο των συναλλαγών.  Όταν στο εμπόριο μπήκαν οι πολύτιμες πέτρες, αναζητήθηκε μια πολύ μικρή μονάδα μέτρησης βάρους. Έτσι χρησιμοποιήθηκαν ευρέως οι σπόροι χαρουπιού για τη ζύγιση των πετραδιών.

Επειδή τα κεράτια (σπόροι χαρουπιού) έχουν την ιδιότητα να έχουν αρκετή ομοιομορφία στο μέγεθος και να διατηρούν το βάρος τους αναλλοίωτο (ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες), οι χρυσοχόοι και αργυροχόοι της Βενετίας τα χρησιμοποιούσαν ως μονάδα βάρους για τη μέτρηση του βάρους των πολύτιμων λίθων.

Ένα καράτι είναι ίσο με 200mg = 0,2 g (0,2 γραμμάρια)

Ένα διαμάντι ενός καρατίου στρογγυλής κοπής έχει κατά προσέγγιση 6,4 χιλιοστά διάμετρο. Το βάρος ενός διαμαντιού είναι σημαντικός παράγοντας και επηρεάζει άμεσα την αξία του διαμαντιού, αλλά από μόνο του δεν την καθορίζει. Δύο διαμάντια ίδιου βάρους μπορεί να διαφέρουν στην τιμή καθώς και οι τέσσερις παράμετροι αξιολόγησης (4C’s) παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση του βάρους και  του μεγέθους είναι διαφορετική για κάθε οικογένεια λίθων. Για παράδειγμα, το ρουμπίνι και το ζαφείρι είναι και τα δύο βαρύτερα από το διαμάντι (τεχνικά, έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος). Έτσι, ένα καράτι ρουμπίνι ή ζαφείρι ενός καρατίου είναι μικρότερα σε μέγεθος από ένα καράτι διαμάντι.

Κοινοποίηση

Καλέστε μας