Ασήμι ένα λαμπερό ευγενές μέταλλο

Το ασήμι ή άργυρος είναι ένα μέταλλο αρκετά μαλακό με έντονη μεταλλική λάμψη. Το χημικό του σύμβολο είναι Ag και ανήκει στην κατηγορία των ευγενών μετάλλων όπως και το ρουθήνιο, το ρόδιο, το ιρίδιο, το παλλάδιο, το όσμιο, ο λευκόχρυσος κ ο χρυσός.
Το ασήμι έχει την μεγαλύτερη ηλεκτρική κ θερμική αγωγιμότητα από όλα τα μέταλλα, με θερμοκρασία τήξης 961,78°C και θερμοκρασία βρασμού 2162°C. Είναι ελατό δηλαδή σφυρηλατείται και όλκιμο δηλαδή μετατρέπεται σε σύρματα ή νήματα. Διαλύεται στο πυκνό θειικό οξύ αλλά και στο αραιό κ πυκνό νιτρικό οξύ όμως δεν επηρεάζεται από το υδροχλωρικό οξύ!

Το ασήμι είναι από τα πρώτα μέταλλα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος αφού έγινε γνωστό από την προϊστορική εποχή κ ιδιαίτερα στους λαούς της Μεσσοποταμίας, της Μέσης Ανατολής, της Αιγύπτου αλλά κ του ελλαδικού χώρου!!
Υπάρχουν αρκετές χώρες παραγωγής αργύρου όπως το Μεξικό, το Περού, η Κίνα, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Χιλή και άλλες.

Εκτός από την κατασκευή κοσμημάτων κ νομισμάτων χρησιμοποιούμε το ασήμι κ για σκεύη κυρίως οικιακά όπως μαχαιροπίρουνα, δίσκους σερβιρίσματος και άλλα τα λεγόμενα ασημικά!! Επίσης χρησιμοποιείται κ στη βιομηχανία της φωτογραφίας στα φωτογραφικά φιλμ!

Ο κωδικός ο οποίος αναγράφεται επάνω στα ασημένια αντικείμενα κάθε είδους δηλώνει την περιεκτικότητά του σε ασήμι – άργυρο κ μετριέται σε “βαθμούς”(συμβολο: °). Για παράδειγμα το 925° δηλώνει ότι περιέχει 92,5% ασήμι, το 950° ότι περιέχει 95% ασήμι κτλ.

Το ασήμι ή άργυρος λοιπόν είναι μια ιδανική επιλογή για σας ή για δώρο όπου μπορεί να είναι ένα κόσμημα ή κάποιο άλλο αντικείμενο γιατί έχει λάμψη κ ομορφιά όπως για παράδειγμα ο χρυσός ή ο λευκόχρυσος αλλά έχει χαμηλότερη χρηματική αξία πιο προσιτή για περισσότερους ανθρώπους!!!

Κοινοποίηση

Καλέστε μας