Χρυσή Λίρα Αγγλίας 2005

Η ιστορία του ασημιού στην Ελλάδα

Το ασήμι (ή άργυρος) είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα μέταλλα του κόσμου. Από την αρχαιότητα ακόμη, οι πρόγονοί μας τον χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή κοσμημάτωνοικιακών σκευών και νομισμάτων.

Τα μεταλλεία ασημιού στην Ελλάδα

Λαύριο: το μεγαλύτερο μεταλλείο της Ελλάδος

Ένα από τα πιο σημαντικά μεταλλεία του κόσμου ήταν αυτό του Λαυρίου κατά την αρχαιότητα (3000 πΧ). Η εξόρυξη του ασημιού αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες πλούτου και ανάπτυξης της Αθήνας. Έχει υπολογιστεί ότι είχαν εξορυχθεί περίπου 3500 τόνοι ασημιού.

Χαλκιδική: σημαντική εξόρυξη αργύρου και χρυσού

Το δεύτερο μεγαλύτερο μεταλλευτικό κέντρο μετά το Λαύριο ήταν αυτό του βορειοανατολικού τμήματος της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με έρευνες, οι εξορύξεις γίνονταν ακόμα από την προϊστορική εποχή και περιλάμβαναν μεταξύ άλλων και εξόρυξη χρυσού και μολύβδου.

Παγγαίο: αρχαίο μεταλλείο της Βόρειας Ελλάδας

Πολλοί αρχαίοι ιστορικοί συγγραφείς όπως ο Ηρόδοτος, ο Ξενοφών και ο Θουκυδίδης έχουν αναφέρει το Παγγαίο στα συγγράμματά τους ως σημαντικό μεταλλείο εξόρυξης χρυσού και ασημιού.

Θάσος: εξόρυξη ασημιού, χρυσού και μολύβδου

Έρευνες έχουν δείξει ότι στη νησί της Θάσου η εξόρυξη μετάλλων λάμβανε χώρα από το 500 πΧ έως το 1500 μΧ με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού.

Η αξία του ασημιού ασκούσε ιδιαίτερη επιρροή στους ανθρώπους τα αρχαία χρόνια και εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και στις μέρες μας.

Τα ασημένια σκεύη  που υπάρχουν σε κάθε σπίτι αλλά και ασημένια νομίσματα από όλο τον κόσμο έχουν σταθερά μεγάλη αξία και ανταλλάσσονται εύκολα και γρήγορα με την αξία τους σε μετρητά.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να σας ενημερώσουμε για την αξία του ασημιού.

Κοινοποίηση

Καλέστε μας