πολύτιμοι λίθοι βελτίωση της εμφάνισης

Η βελτίωση της εμφάνισης στα διαμάντια εστιάζεται σε δύο παραμέτρους, σε αυτήν της διαφάνειας και σε αυτήν της βελτίωσης ή της αλλαγής του χρώματος.

Η αναβάθμιση της διαύγειας και της καθαρότητας στο διαμάντι επιτυγχάνεται κυρίως με δύο τρόπους. Με την μέθοδο του laser drilling και με την μέθοδο του fracture infilling. Η πρώτη περίπτωση του laser drilling, εφαρμόζεται όταν σκουρόχρωμα εγκλείσματα που βρίσκονται στο εσωτερικό ενός διαμαντιού υποβαθμίζουν την καθαρότητά του.

Μια πολύ λεπτή δέσμη laser δημιουργεί μια σωληνοειδή οπή μέχρι το ανεπιθύμητο έγκλεισμα και επιτυγχάνεται η απομάκρυνσή του. Η μέθοδος του fracture infilling χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που τα διαμάντια έχουν ρωγμές, σπασίματα, επίπεδα ασυνέχειας που φτάνουν μέχρι την εξωτερική επιφάνεια της πέτρας. Οι ρωγμές καθαρίζονται και συμπληρώνονται με ειδικό υλικό, μη εύκολα διακριτό, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό την εμφάνιση και την καθαρότητα.

Το χρώμα στα διαμάντια μπορεί να αλλάξει ή να βελτιωθεί με ακτινοβολία ή με ατομικό βομβαρδισμό. Το παράδοξο με το διαμάντι σε σύγκριση με τους υπόλοιπους πολύτιμους λίθους, είναι ότι δεν μπορούμε να «ανοίξουμε» ένα σκούρο χρώμα και να το κάνουμε πιο απαλό, μπορούμε μόνο να αυξήσουμε μια χροιά χρώματος ή να αλλάξουμε το χρώμα σε ένα πιο επιθυμητό.

Η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια αλλαγής χρώματος στο διαμάντι με βομβαρδισμό έγινε το 1904 από τον William Crookers. Χρησιμοποίησε το ραδιενεργό στοιχείο ράδιο, τα εκτοξευόμενα από αυτό σωματίδια μετέτρεπαν τα διαμάντια που πειραματιζότανε σε πράσινα. Το πρόβλημα ήταν ότι τα διαμάντια αυτά παρέμεναν ραδιενεργά. Αυτό ξεπεράστηκε αργότερα χρησιμοποιώντας για τον βομβαρδισμό νετρόνια και ηλεκτρόνια.

Κοινοποίηση

Καλέστε μας