πολύτιμοι λίθοι

Πολύτιμοι λίθοι είναι ορυκτά που χρησιμοποιούνται για κοσμήματα ή για το στολισμό αντικειμένων και πρέπει να ικανοποιούν ένα πλήθος κριτηρίων όπως, σπανιότητα, αντοχή στο χρόνο.

Ένας Πολύτιμος Λίθος (gemstone , gem, jewel, precious stone) είναι ένας κρύσταλλος (ορυκτό), ο οποίος σε κομμένη και στιλβωμένη (γυαλισμένη) μορφή χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κοσμημάτων ή άλλων διακοσμητικών.

Στην κατηγορία των Πολύτιμων Λίθων ανήκουν και ορισμένα πετρώματα (π.χ. Lapis Lazuli) καθώς και ορισμένες οργανικές ενώσεις (π.χ. Κεχριμπάρι) ή άμορφες ανόργανες ενώσεις (π.χ. Αχάτης).

Οι περισσότεροι πολύτιμοι λίθοι έχουν μεγάλη σκληρότητα, ωστόσο κάποια ορυκτά μικρότερης σκληρότητας χρησιμοποιούνται στην κοσμηματοποιΐα λόγω της λάμψης τους και άλλων φυσικών ιδιοτήτων τους που έχουν αισθητική αξία.

Πολύτιμοι Λίθοι θεωρούνται:

  • τα Διαμάντια
  • τα Ρουμπίνια
  • τα Ζαφείρια 
  • τα Σμαράγδια

με αποτέλεσμα όλοι οι υπόλοιποι λίθοι να θεωρούνται Ημι-Πολύτιμοι

πολύτιμοι λίθοι (σμαράγδι)

Σμαράγδι 

πολύτιμοι λίθοι (Τσαβορίτης)

Τσαβορίτης

Οι πολύτιμοι λίθοι κατηγοριοποιούνται σε ομάδες, είδη και ποικιλίες.

 

Για παράδειγμα, το Ρουμπίνι είναι η κόκκινη ποικιλία του είδους Κορούνδιου, ενώ κάθε άλλο χρώμα του ίδιου είδους θεωρείται Ζαφείρι. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Βήρυλλος που ανάλογα με το χρώμα της ονομάζεται αντίστοιχα Σμαράγδι (πράσινο), Ακουαμαρίνα (μπλε), Ηλιόδωρο (κίτρινο) και Μοργκανίτης (ροζ).

Έχετε πολύτιμους λίθους ;

Ελάτε σε ένα από τα καταστήματά μας για μια δωρεάν εκτίμηση της αξίας των πολύτιμων λίθων σας. 

Κοινοποίηση

Καλέστε μας