τιμή χρυσού σήμερα

Στην αγορά χρυσού, όπως και σε άλλες αγορές επενδυτικών αγαθών, οι αυξομειώσεις στις τιμές είναι συχνό φαινόμενο. Μπορεί να αναρωτιέστε πολλές φορές τι είναι αυτό που καθορίζει την τιμή του χρυσού και ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν καθώς ο χρυσός παραμενει ένα αγαθό με διαχρονική επενδυτική αξία. Βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την άνοδο ή την πτώση της τιμής του χρυσού μέσα στο χρόνο.

1. Ο χρυσός και η παγκόσμια οικονομική κατάσταση και αβεβαιότητα επηρεάζει.

 

Διεθνώς η τιμή του χρυσού αποτιμάται σε αμερικανικά δολάρια και υπολογίζεται ανά ουγγιά. Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια οικονομική κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές. Αυξάνοντας το εμπόριο και τις επενδύσεις χρυσού σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο πολιτικός και νομισματικός κίνδυνος καθώς και η αστάθεια της αγοράς αποτελούν έτσι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές του χρυσού. Για τον λόγο αυτό η τιμή του χρυσού παρουσιάζει άνοδο όταν το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα γίνεται ασταθές.

2. Ο χρυσός και ο πληθωρισμός

 

 Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την τιμή του χρυσού είναι ο πληθωρισμός. Πλήθος έμπειρων επενδυτών επισημαίνουν ότι ο χρυσός λειτουργεί ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού. Πολλοί είναι εκείνοι που επενδύουν σε χρυσό για να προστατευτούν από ενδεχόμενες απώλειες στην αγοραστική δύναμη των νομισμάτων. Αλλά και για να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους, αναζητώντας περισσότερο χρυσό. Συμπερασματικά, οι πολύ έντονες διαταραχές της οικονομίας όπως καταστάσεις πολέμου ή πολιτικές αστάθεια τείνουν να οδηγούν σε αύξηση της τιμής του χρυσού.

3.Η τιμή του δολαρίου

τιμή δολαρίου πως επηρεάζει την τιμή του χρυσού

Το δολάριο έχει ιστορικά συνδεθεί με την τιμή του χρυσού. Είναι λογικό αυτά τα δύο μεγέθη να επηρεάζουν το ένα το άλλο, αφού ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια. Συνεπώς, το δολάριο επηρεάζει σημαντικά την τιμή του χρυσού. 

4. Η τιμή του πετρελαίου

 

Στο πέρασμα των χρόνων έχει διαπιστωθεί θετική σχέση ανάμεσα στην τιμή του χρυσού και την τιμή του αργού πετρελαίου. Η συσχέτιση μεταξύ τους παρουσιάζεται εξαιρετικά υψηλή, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του χρυσού.

5.Η προσφορά και η ζήτηση του χρυσού.

 

Είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι η τιμή του χρυσού επηρεάζεται από το κόστος εξόρυξης, την προσφορά χρήματος, καθώς και τη ζήτηση που προέρχεται από τα κοσμήματα και τη βιομηχανία. Συνεπώς, όταν τα ορυχεία επεκτείνονται, η προσφορά χρυσού μπορεί να ανεβαίνει, μειώνοντας την τιμή του χρυσού. Η αύξηση ή η μείωση της ζήτησης του χρυσού σε μεγάλες αγορές που σημειώνουν μεγάλη ζήτηση σε χρυσό για την παραγωγή κοσμημάτων, έχει επίπτωση στην τιμή του. Έτσι όσο αυξάνεται η ζήτηση του χρυσού, τόσο αυξάνεται και η τιμή του χρυσού.

Τέλος όταν οι τιμές των μετοχών στα σημαντικότερα χρηματιστήρια παρουσιάζουν πτώση η τιμή του χρυσού αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει διότι πολλοί επενδυτές καταφεύγουν στο χρυσό που είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που δεν υφίσταται κάποιο είδος φθοράς λειτουργώντας ως μέσο αποθήκευσης αξίας μακροχρόνια. Για αυτό και ο κόσμος στρέφεται στον χρυσό καθώς δεν χάνει ποτέ την αξία του αποτελώντας βέβαια αγαθό πολυτελείας.

Άλλα άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Ο χρυσός σπρώχνει προς το ρεκόρ

Ο χρυσός σπρώχνει προς το ρεκόρ

Ο χρυσός σπρώχνει προς το ρεκόρ Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο σήμερα το πρωί τής Δευτέρα μετά από ράλι σχεδόν 5% την περασμένη εβδομάδα. Τα κέρδη την Παρασκευή υποστηρίχθηκαν από στοιχεία των ΗΠΑ που δείχνουν το ποσοστό ανεργίας σε υψηλό δύο ετών, γεγονός...

Διαβάστε Περισσότερα
Χρυσό γαλλικό νόμισμα

Χρυσό γαλλικό νόμισμα

Το χρυσό νόμισμα των 20 γαλλικών φράγκων εισήχθη για πρώτη φορά το 1803, το οποίο απεικόνιζε τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη στον εμπροσθότυπο του. Ήταν επίσης το πολυτιμότερο από τα νομίσματα που κυκλοφορούσαν για την εποχή του. Στην πραγματικότητα, το 20...

Διαβάστε Περισσότερα
Σταθερές οι τιμές του χρυσού  εν μέσω  αβεβαιότητας για τη μείωση των επιτοκίων της Fed

Σταθερές οι τιμές του χρυσού εν μέσω αβεβαιότητας για τη μείωση των επιτοκίων της Fed

Οι τιμές του χρυσού παραμένουν επί του παρόντος σταθερές σε κατάσταση αναμονής, καθώς οι έμποροι αναλύουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της νομισματικής πολιτικής της FOMC που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, για ενδείξεις σχετικά με τα πολύτιμα μέταλλα και την επόμενη μεγάλη...

Διαβάστε Περισσότερα

Κοινοποίηση

Καλέστε μας