Ο Χρυσός στην κοσμηματοποιία

Ο χρυσός είναι ένα μέταλλο με λαμπερό κίτρινο χρώμα και αποτελεί το κύριο υλικό της κοσμηματοποιίας.Οι άνθρωποι τον λάτρεψαν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, λόγω των μοναδικών του ιδιοτήτων, της σπανιότητας και της ομορφιάς του.

Ο καθαρός χρυσός ονομάζεται και βενέτικο χρυσό, ονομασία που αναφέρεται στα βενέτικα φλουριά, που κατασκευάζονταν αποκλειστικά από ατόφιο χρυσό.

Για τον χρυσό χρησιμοποιούμε και τη λέξη «μάλαμα» αναφερόμενοι όχι μόνο στα κοσμήματα, αλλά και στην ποιότητα.

Ο χρυσός είναι εξαιρετικά ακριβός, λόγω των τεράστιων δυσκολιών και του κόστους της εξόρυξης και της επεξεργασίας του, αλλά και εξαιτίας της προσφοράς και της ζήτησης.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χρυσού ειναι τα εξής:

– δεν οξειδώνεται (δεν σκουριάζει),

– μπορεί να τον σφυρηλατήσει κανείς πολύ εύκολα,

– έχει μοναδικό χρώμα και λάμψη,

– δεν έχει τοξικότητα και δεν προκαλεί αλλεργίες,

– είναι βρώσιμος,

– είναι πολύ μαλακός και εύκαμπτος.

Τα χρώματα του χρυσού και τα κράματα.


Ο κίτρινος χρυσός είναι ο πιο διαδεδομένος, αλλά ο
χρυσός σήμερα διατίθεται και σε μια μεγάλη παλέτα χρωμάτων. Επειδή είναι αρκετά μαλακός για να δουλευτεί, σχηματίζονται κράματα με προσμίξεις χρυσού και άλλων μετάλλων, προκειμένου να κατασκευαστούν πιο ανθεκτικά αντικείμενα, αλλά και για να είναι πιο προσιτή η τιμή του.

Κράμα ονομάζεται η ένωση δύο ή περισσοτέρων μετάλλων που δημιουργούν ένα νέο υλικό. Ανάλογα με τις προσμίξεις, το κράμα αποκτά και το αντίστοιχο χρώμα.

Τα κράματα του κίτρινου χρυσού περιέχουν κυρίως μπρούτζο, του λευκού χρυσού ασήμι και παλλάδιο, και του ροζ χρυσού, χαλκό.

Κοινοποίηση

Καλέστε μας