Η γοητεία του χρυσού

Ο χρυσός, ως πολύτιμο μέταλλο,συβολίζει την πολυτέλεια,τη δύναμη,την εξουσία και τον πλούτο.

Είναι ενα εξαιρετικά βαρύ υλικό αφού έχει ειδικό βάρος 19,3 και λειώνει στους 1337 βαθμούς. Το χημικό του σύμβολο ειναι Au και η περιεκτικότητα ενός κράματος σε χρυσό μετριέται με τα καράτια.

Υπάρχουν πολλά χρώματα χρυσού όπως το κίτρινο ,το λευκό (λευκόχρυσος),το ροζ κ.α. και για αυτό ονομάστηκε «ένχρωμο μέταλλο».

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του χρυσού είναι ότι δεν φθείρεται με την έκθεσή του στο νερό ή στον ατμοσφαιρικό αέρα, δεν σκουριάζει ,οπότε μένει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου!Από την αρχαία ιστορία ο χρυσός πάντα γοήτευε τους ανθρώπους.

Είχε μεγάλη οικονομική αξία για αυτό τον χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για κοσμήματα ή για νομίσματα αλλά και για διάφορα άλλα κατασκευάσματα όπως μετάλλια,πολύτιμα αντικείμενα, κτερίσματα για τους νεκρούς κ.α. Επίσης ήταν και ένα μέσο συναλλαγής στο εμπόριο αλλά και στην ανταλλαγή διαφόρων αγαθών.Χρυσά αντικείμενα βλέπουμε όχι μόνο σε προ’ι’στορικούς πολιτισμούς αλλά και σε όλους τους επόμενους.

 

Ειδικά στον Ελλαδικό χώρο, από τον Κρητομυκηναϊκό πολιτισμό ,ο χρυσός ήταν ένα από τα αγαπημένα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι καλλιτέχνες εκείνης της εποχής.Χρυσό χρησιμοποιούσαν και στην κατασκευή αγαλμάτων στην κλασική Ελλάδα όπως το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου στον Παρθενώνα για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν 1137 κιλα χρυσό!!!!

Κοινοποίηση

Καλέστε μας